Ahad, 21 Oktober 2012

KUIH GOYANG@KUIH LOYANG@KUIH ROS@KUIH SARANG TEBUAN???ngeee.....o_O

Semalam Onie buat kuih ros ni...mak aiiii...patah pinggang Onie sebab berdiri terlalu lama. Dan lebih dramatiknya....Onie dah siap dengan 1 adunan, Onie boleh buat lagi 1 adunan tuuu.....tatau la knp begitu sadisnya Onie bertindak. Dah tau sakit pinggang..lagi nak buat. Bukan Onie makan sngt pun. Buktinya dah tinggal separuh dah kuih yang Onie buat tu. Paling x sanggup ialah...Raya Haji ni...Onie xde kuih walaupun Onie beriya-iya buat.

Bahan-bahannya:
250 gm tepung beras
200 ml santan
Sedikit air untuk cukupkan cair
5 sudu makan gula
1 biji telur
Minyak - sediakan sikit dalam periuk, cukup untuk rendam acuan
Minyak - banyak untuk gorengan

Cara:
1. Satukn tepung beras, gula, telur dan sntan dalm blender. Blender sampai halus.
2. Masukkn adunan dalam mangkuk.
3. Panaskan periuk yang ada sedikit minyak dan rendam acuan tujuannya nak cukup panaskan dia.
4. Panaskan minyak dalam kuali untuk menggoreng.
5. Celupkan acuan yang dah cukup panas dalam adunan, pastikan jangan celup keseluruhan acuan sebab nanti x boleh nak tanggalkan.
6. Celupkan adunan yng telah bersalut pada acuan tadi, celupkan pada minyak dalam kuali.
7. Goyangkn acuan supaya adunan cicir dengan sendirinya, atau cungkilmsedikit dengn lidi bersih.
8. Buat sampai habis.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan