Jumaat, 21 September 2012

DENDENG DAGING

1/2 kg daging
Cili kering rendm dan mesen..kalo nak pedas, byk kn sikit atau tambah cili api
2 sudu serbuk jintn manis
2 sudu serbuk jintan putih
2 sudu serbuk ketumbar
1 inci lengkuas mesen dgn cili
1 inci halia pun mesen kan sekali
7 ulas bwg merah mesen
4 ulas bwg putih mesen
1/2 keping gula anau
Sedikit air asam jawa
Sedikit bawang goreng
Minyak untuk menumis
Serai ketuk
3 sudu kicap pekat
Garam secukup rasa
Cara:
1. Hiris daging ketul2 sederhana besarnya, rebus sampai empuk, hiris nipis2, pastu tumbuk sikit.
2. Perap dagong dgn kicap dan serbuk2 rempah. Biarkan lebih kurang 1 jam.
3. Tumis bahan mesen dan serai. Tumis sampai wangi dan garing, api perlahan.
4. Masukkan daging, aor asam, gula anau..., masak sampai kering sebab nak simpan lama. Tahan sebab x guna santan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan