Ni Onie kemas-kemas fail Onie kat laptop ni..Onie jumpa hasil tangan Onie satu lagi yang sempat Onie rakamkan. Onie memang suka dengan kelainan resipi ini supaya menu keluarga akan bervariasi. Ok ni la dia yang Onie nak rakamkan di sini..tadaaaa.....Nasi Lemak Hijau
Resipinya :
Nasi Lemak Hijau Onie
Bahan-bahan :
3 pot beras
4 pot air daun pandan (daun pandan yang dikisar ~ tapis, buh pewarna hijau sikit)
garam secukup rasa
Cara: tanak nasi dalam rice cooker, macam biasa kita buat nasi lemak yang biasa. Tunggu hingga nasi kering baru boleh hidang dengan aksesori nasi lemak yang biasa. Antara yang biasa sebagai aksesori nasi lemak ni ialah : Telur rebus, kacang goreng, keropok@papedom, timin hiris.
* * * * * * * * * * * * * * *
Tapi, sambal nasi lemak Onie yang sppecial ni tak pernah berbuang, memang habis dimakan. Sebab style Onie buat sambal memang Onie ikut rahsia peniaga nasi lemak. So, nila dia resipi
Sambal nasi lemak Onie....
Bahan-bahan :
segenggam cili kering (rendam sampai kembang)
sedikit cili api (sebab nak pedas)
segenggam ikan bilis (goreng garing dan mesen)
sebiji bawang besar (mesen)
2 ulas bawang putih (mesen sekali)
2 helai daun pandan
sehiris halia
secawan minyak masak
3 sudu makan kicap
3/4 cawan gula
garam secukup rasa
Cara:
1. pijarkan minyak, tumis cili mesen hingga garing.
2. masukkan juga halia dan daun pandan. Masukkan bawang2 dan garam(jgn byk sangat ye, dah ada kicap).
3. bila dan garing, masukkan ikan bilis yang dah dimesen dan gula. masak sampai garing.
*tips ~ kalau ada gula merah, lebih sedap (gantikan gula putih)
~ selain dari nasi lemak, boleh juga jadi sambal untuk burger malaysia dan lain2. Onie juga suka makan cokodok cicah sambal ni.
~ kalau dah malas sangat nak masak, Onie akan simpan lebih-lebih sambal ni dalam peti ais. Bila Onie nak menumis sayuran ke..menumis apa-apa yang sesuai, Onie akan gunakan sambal ni. Tu la Onie kata, tak pernah buang kalau buat sambal ni.
Ni Onie makan sambal ni jugak dengan pulut tanak atau kadang-kadang Onie kukus kalau Onie rajin, macam ni....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan