Bahan :
ikan siakap dibersihkan, masuk dalam dulang yang muat dlm pengukus
2 ulas bawang putih (titik dan cincang)
1 ulas bawang besar (hiris)
sayur jagung (potong ikut suka)
1/2 batang karot (potong ikut suka)
1 biji tomato (potong baji)
cendawan shitake (rendam dan hiris)
cendawan telinga kera (rendam)
i inci halia (potong nipis)
3 sudu sos tiram
garam secukup rassa
4 biji asam boi
1 biji limau nipis (ambil air)
Cara :
1.Semua bahan-bahan campurkan sahaja dalam 1 bekas untuk kukus pada ikan keculai jagung dan karot.
2.Kukus ikan dengan api kecil, selama 30 minit, masukkan jagung dan karot.
3.Kukus lagi sehingga 10 minit.
4.Angkat ikan dan tabur dengan bawang goreng dan daun sup daun bawang.
5.Hidangkan dengan sos kicap.
ikan siakap dibersihkan, masuk dalam dulang yang muat dlm pengukus
2 ulas bawang putih (titik dan cincang)
1 ulas bawang besar (hiris)
sayur jagung (potong ikut suka)
1/2 batang karot (potong ikut suka)
1 biji tomato (potong baji)
cendawan shitake (rendam dan hiris)
cendawan telinga kera (rendam)
i inci halia (potong nipis)
3 sudu sos tiram
garam secukup rassa
4 biji asam boi
1 biji limau nipis (ambil air)
Cara :
1.Semua bahan-bahan campurkan sahaja dalam 1 bekas untuk kukus pada ikan keculai jagung dan karot.
2.Kukus ikan dengan api kecil, selama 30 minit, masukkan jagung dan karot.
3.Kukus lagi sehingga 10 minit.
4.Angkat ikan dan tabur dengan bawang goreng dan daun sup daun bawang.
5.Hidangkan dengan sos kicap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan