Jumaat, 29 Jun 2012

Peria Goreng Rangup

And yang ni pulak, Peria aka Kambas Goreng Rangup yang menjadi feveret Onie. Kalau makan ada lauk lain-lain yang sedap, tetap Peria ni jugak yang sedap sangat kat Onie, and buat Onie bertambah-tambah makan.




Resipinya begini ~

Peria goreng rangup
bahan :
1/2 biji peria - potong nipis-nipis (rendam dalam air garam)




1  sudu kecil jintan manis (tumbuk)
 1 sudu kecil jintan putih (tumbuk)
1 sudu kecil ketumbar (tumbuk)
1 biji bawang putih (tumbuk)
1 biji telur (pukul sedikit)
4 sudu makan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1 sudu makan cili mesen (cili api pun boleh dimesen la yek)
garam secukup rasa
minyak yang banyak untuk menggoreng

Cara ;
1. Campurkan telur, lada mesen, garam, jintan-jintan, ketumbar, kedalam tepung ubi dan tepung beras.
2. masukkan sedikit air (anggaran 3 senduk ~ jgn byk2 nanti cair sangat), kacau buat beter.
3. Kalau masih pekat, bubuh sikit-sikit air, sampai puas hati kepekatannya (make sure jgn cair tau).
4. Panaskan minyak yang banyak. Bila minyak dah betul-betul banyak, goreng kan peria tu dengan mencelupkan peria yang dah direndam dengan air garam tadi(toskan dan keringkan airnya sebelum goreng).
5. Goreng dengan api yang besar hingga betul-betul garing.
6. Bila dah garing, angkat dan toskan minyak. Makan segera nanti lama-lama boleh lemau pulak (mungkin tak la lemau sangat tapi lebih sedap kalau sangat-sangat garing).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan