Jumaat, 12 Oktober 2012

PES TOMYAM

Bahan:
1/2kg tomato
30 biji cili api(jgn cili api kmpung nanyi x blh nak kawal tahap pedas)
1 inci lengkuas
30 ulas bawang putih
5 batng serai
Rm1 akar daun ketumbar (onie masuk sekali ngan daun2nya)
5 helai daun limau purut
(Blend semua sekali halus2)
Gunakan 1 cawan minyak, panaskan, tumis baan blender hingga betul2 masak dan garing.

Bila dah sejuk, tapis minyak dan simpn dalam peti ais. Boleh guna 2 kali. Bila nak guna...tumis pes, serai ketuk, lengkuas ketuk, bawang holland, daun limau purut, perah air limau, dan bahan2 yng disukai. Makan panas2...mmg sedap. Tayah lagi nak g mkn tomyam kat luar..buat sendiri....o_O


Tiada ulasan:

Catat Ulasan