Rabu, 27 Jun 2012

Mee hoon Goreng Black Pepper

Harini Onie cuti. Semalam sekolah Onie sukan tahunan so harini dapat la cuti khas. Well Onie di sini juga nak ucapkan tahniah kepada pengetua ekolah Onie, Tuan Hj Abu Bakar Osman sebab sekolah berjaya mencatat kejayaan sebagai sekolah terbaik peringkat kebangsaan. Semalam pengetua ke Putrajaya ambil hadiah serta pengetua juga sms kami minta tengok berita BERNAMA sebab dia ditemuramah oleh wartawan. Puas Onie tunggu...xde pun keluar beritaaaaa.......
Apapun Onie bangga mengajar di sekolah ni. Dengarnya semua guru akan diberi RM2500 sebagai ganjaran menaikkan prestasi sekolah (Onie la sekali tu..heheh). Kalau dapat..alhamdulillah ~ Onie cadang hadiah tu Onie nak lekatkan dengan benda yang boleh Onie ingat misalnya Onie akan beli emas bernilai RM2500 ke...kalau beli benda lain..xde apa yang Onie nak ingatkan.

Well..harini Onie buat sarapan ini..tadaaaaa........... (request Fahim..nak mee hoon black pepper..cet..pandai jek mkn black pepper yekkk).

 Resipinya ini dia :

Mee Hoon Shitake Black Pepper
Bahan :
1/2 peket mee hoon direndam
sedikit cili api di mesen
3 ulas bawang putih dimesen
2 biji bawang besar dimesen
1 peket perasa ayam (Onie guna pasti sedap perasa ayam)
sekeping dada ayam (hiris nipis)
segenggam cendawan shitake direndam
segenggam taugeh cuci bersah
1/2 batang lobak merah di hiris memanjang macam batang mancis
segenggam daun sup mayang2 dicuci
sedikit minyak untuk menggoreng
(telur mata kerbau - optional)

Cara :
1. Panaskan minyak kemudian tumis bahan mesen sampai garing.
2. Masukkan ayam dan cendawan shitake. Goreng sampai masak.
3. Masukkan mee hoon, kacau rata dan cuba potong2 mee hoon dengan senduk supaya tak panjang sangat masa nak makan tu.
4. masukkan sedikit air dalam blender bekas mesen bahan tumis tadi supaya mee hoon lembut.
5. kacau rata mee hoon dan kecilkan api,
6. masukkan lobak merah dan kacau-kacau lagi.
7. masukkan 2 sudu besar lada hitam serbuk.
8. masukkan pula taugeh dan beberapa ketika lepas di kacau rata, tutup api.
9. masa hidangkan tabur dengan daun sup.
(podeh berasappp.........tapi sodap)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan