Selasa, 5 Jun 2012

Gulai Lemak Cili Api Petai Kikis

Wha...harini Onie nak masak ape yek??? Hurmm....Onie ade petai, ade ikan. So Onie cadang nak masak Gulai Lemak Cili Api Petai Kikis dan Ikan Goreng, sebab Onie rasa mereka tu sejodoh. Mula-mula Onie kena operate petai dulu..kikis kulit dia. Jadilah dia rupa ni....
Lepas tu Onie bagi resipi nya yek....
Bahan-bahan :
1 ikat petai (kikis kulit dan potong kecik sikit mcm Onie buat tu)
segenggam cili api (mesen)
1/2 sudu kecil kunyit serbuk (masuk sama masa mesen lada tu)
semangkuk santan pekat (sebahagian guna untuk mesen lada dan kunyit)
garam secukup rasa
2 sudu besar ikan bilis
1/2 biji bwanag besar (mayang-mayang)
1 keping asam keping

Cara-cara :
1. Rebus petai lebih kurang 5 minit (atau hingga pasti dah lembut).
2. Masukkan santan, lada mesen, ikan bilis, bawang mayang dalam periuk dan jerang sekejap.
3. Masukkan petai yang dah ditoskan airnya tadi.
4. masak hingga lebih kurang 30 minit (kacau selalu).
5. Masukkan asam keping. Masak sekejap. Rasakan garam nya dan bila dah pasti masak..tutup api dan hidang macam ni......-->
(Agak blur jugak gambar Onie ni yek???)

kemudian Onie goreng ikan ni -->
Tak lupa jugak Onie sediakan sambal kicap ini, sebab trendnya memang Onie akan makan ikan goreng dengan sambal kicap begini -->
Dan paling dramatik bila Onie menghadapi hidangan ini bersama-sama penawar tekak yang ini..tadaaaaa -->
Air Laici.....memang sedap. Nak ke? Buat la yek...ini hanyalah cadangan Onie saja. Hari ni bukan Onie yang pergi pasar, so tak dapat la nak memilih sendiri juadah ~ masak je apa yang ada.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan