Sabtu, 30 Jun 2012

Karipap Sardine

Cewahhhh......eja "Sardine" pulak...Mula-mula Onie nak type "Sardina"..tihihihi...Actually, inti sardine ni lebih-lebih Onie buat Sardine Roll (With bread...pastu coated with egg..pastu goreng) ehehhe...sesekali menyepiking lak Onie ni. Then, kat rumah ni..kalau buat camtu, Onie dan hubby je la yang melayannya. Buat 5 keping pun payah nak habis. Then, sardine pulak yang tin besar..meme le tak boleh nak abiskan. So, bagi mengelakkan dia beku dalam peti ais tu, Onie pun menginovasikannya ke arah lain. Onie nak buat karipap Sardine. Tambah-tambah, jiran Onie bagi kek sebagai balasan Onie bagi Kek kat dia semalam. So....Onie pun nak 'menjaatkan' diri...bagi karipap ni kat dia nanti......

Nila rupa kek yang tinggal 1 je lagi...dak Haziq berebut nak...Fahim belum merasa lagi, so Onie kena kawal selera Haziq (ehehe...tonat ehhh....), sian kat Fahim nak bagi dia pulak. Jiran Onie bagi 4 keping je..cukup-cukup je untuk rasa 1 sorang.


bukan main susah nak rakam wajah kek yang tinggal 1 ni...nak rebah-rebah, puas Onie tegak-tegakkan dia. Tengok je la yek....buat kenangan.

Nila Resipi Karipap Sardin
Bahan :
Inti sardin (digoreng dengan cili api,3 labu bawang dadu, bawang putih cincang, garam secukup rasa)

Bahan Pastri:
300 gm tepung
2 sudu butter sejuk...gaul dengan tepung sampai jadi serbuk roti.
sedikit air sejuk (ais) di gaul hingga jadi doh.

Nila rupa doh yang dah siap.
Pstikan doh tidak melekat pada tangan sebab yang melekat ditangan tu menyebabkan kulit lembik dan susah dicanai.

Ini pencetak yang Onie gunakan. Onie tak guna yang besar sangat, Onie suka yang comel-comel je, yang sederhana tu ok la......


Cara :
1. Canai doh nipis dan letakkan dalam pencetak karipap macam ni.

2. Masukkan inti sardin kemudian kepitkan. Jangan terlalu banyak inti untuk mengelakkan kulit terkoyak atau tak boleh nak dicantumkan, masa menggoreng nanti terkeluar pulak inti tu dalam minyak....


3. Buat sampai habis.

4. Goreng dengan minyak yang banyak sampai garing atau berubah warna coklat begini. Tips yang kita kena selalu ungat ialah, jangan goreng dengan minyak yang terlalu panas, biar api kecil saja supaya kulitnya garing. Selain dari itu, ia mengelakkan daripada kulit tu lepas goreng menggerutu.


5. Boleh lah dihidang, makan dan bagi kat jiran.
* Ingat ye....rajin bersedekah...Allah janji murah rezeki kita, percayalah.

Tapi..selalunya Onie akan buat banyak dan sebahagian Onie akan buat frozen, boleh simpan dan bila nak makan boleh goreng, so boleh makan panas-panas.
 Masa kita goreng tu, kita goreng sekejap je, tujuannya supaya pastri karipap tak melekat dan mudah diceraikan masa nak goreng. So warna kulit karipap yang half cook jangan sampai perang tau!..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan