Rabu, 6 Jun 2012

Pajeri Nenas

Ini pulak ialah Pajeri Nenas Onie...saja Onie rakam. Ramai dah tahukan resipinya. Anyway, untuk cucu Onie, Onie bagi lah reipi...semoga bila belajar di oversea nanti boleh lah refer Blog Onie ni, masak, takde la harapkan makanan di oversea tu nanti.

Pajeri Nenas Onie
Bahan-bahan ;
sebiji nenas, kupas dan berihkan (buang bahagian empulurnya) potong kecil-kecil

secawan antan pekat
sebatang daun kari (ambil daun saja, bersihkan)
3 enduk cili kering yang dah dimesen (Onie suka campur sikit cili api ~ nak pedas lagi)
1 biji bawang besar (mesen)
2 biji bawang putih (mesen)
1 inci halia (mesen)
1 peket rempah kari ikan (campur dengan sedikit air dan kacau rata - ketepikan)
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk tumis
(kalau ada gula merah lagi sedap)
sedikit gula putih

Cara :
1. pijarkan minyak dan tumis daun kari dan cili kering dengan api yang kecil sampai garing, masukkan bawang besar, bawang putih, halia ~ sampai garing.
2. tumis juga rempah kari bersama-sama juga hingga garing.
3. masukkan nenas, gaul rata, masukkan santan dan gula merah. masak pajeri hingga kuah nya kering sikit. tutup api. bila dah sejuk, boleh lah dihidangkan dengan nasi panas.

(pajeri nenas, semakin lama simpan semakin sedap. Cara simpan pajeri nenas yang tak habis, masukkan dalam peti ais, bila nak makan, panaskan balik, kalau terlalu kering..masukkan sikit je air panas).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *




Tiada ulasan:

Catat Ulasan